Today I'd like to share a few Work In Progress photos with you. I wouldn't dare to call it a tutorial but I guess they might give you an idea how to finish a piece of meat in miniature.
I thought of taking the pics a little too late so I can't show you the initial stages unfortunately. Forgive me the poor quality of the photos - it was late afternoon when I was working and the light was weak so I had to use the flash :(.
Zacznę od podziękowania za Wasze komentarze. Doceniam, że znajdujecie chwilę na napisanie kilku słów, które znaczą dla mnie naprawdę dużo. DZIĘKUJĘ :).
Dzisiaj podzielę się z Wami paroma zdjęciami zrobionymi w trakcie pracy nad pieczenią. Nie śmiem nazwać tego tutorialem, ale mam nadzieję, że być może okażą się użyteczne przy wykańczaniu Waszych mini pieczeni.
Zaczęłam pstrykać zdjęcia trochę zbyt późno, więc nie ma na nich niestety etapów początkowych. Jakość też jest kiepska, ale było już późne popołudnie i bez lampy błyskowej nie dało się obejść.
OK, so this is what I was making in the following photos:
No dobrze, oto co będziemy robić:
You need to prepare a colour mix first. I always trust my instinct and add a little of brown, red, ochre to the white-translucent mix. I take a step back, have a critical look and add some more of a colour. I never note down the proportions. It's always a good idea to have a good meat photo in front of you. The real thing would even be better :).
Here in the photo I have a roast already shaped and textured on the surface. If you want your roast covered with a layer of fat just wrap it in a thin sheet of white-translucent mix. Similarly, if you want some "vains" inside you need to inlay them before. I'll show you how to do it some other day - I have no photos right now.
Potrzebny będzie mix różnych "mięsnych" kolorów Fimo. Zawsze mieszam modelinę intuicyjnie. Zaczynam od bieli i translucent, i stopniowo dodaję brązy, ochrę, czerwień... Nie notuję dokładnych proporcji. Warto mieć przed sobą dobre zdjęcie mięsa, albo jeszcze lepiej prawdziwą pieczeń :) i zerkać na nią co jakiś czas.
Na pierwszym zdjęciu mam już uformowaną pieczeń. Jeśli chcecie, żeby miała warstwę tłuszczu na wierzchu, zawińcie ją w mix białego i transparentnego. Podobnie, jeśli zależy Wam na żyłkach i przerostach wewnątrz, musicie je dodać wcześniej. Pokażę, jak to zrobić kiedy indziej - niestety nie mam zdjęć w tej chwili.
For texturing I used a stiff brush, a piece of tin foil and a needle.
Time to add some colour. Artists pastel chalks are always the best friend :). Scrape off some nice shades of ochre, medium brown, reddish brown and dark brown.
Fakturę na powierzchni nadaję zwyczajnie sztywnym pędzlem, pogniecioną folią aluminiową i igłą.
Czas na kolory. Tutaj największymi sprzymierzeńcami są suche pastele. Trzeba zeskrobać po troszkę różnych odcieni począwszy od ochry, przez jasne i średnie brązy, coś lekko czerwonawego, aż po ciemny brąz.
Start with the yellowish tones. Use the powder sparingly. It's always better to repeat a layer than to add a thick coat at one go. And please use a soft brush - otherwise you'll ruin your carefully sculptured texture. My choice are usually eyeshadow brushes but I also like the fan type ones.
Here's a layer of ochre:
Zaczynamy od żółtawej ochry. Używamy proszku bardzo oszczędnie. Zawsze lepiej jest nakładać kilka cienkich warstw niż jedną grubą. Należy używać miękkiego pędzelka - w przeciwnym wypadku można uszkodzić starannie wypracowaną fakturkę. Ja lubię skośny pędzelek do cieni do powiek, ale czasem korzystam też z delikatnego wachlarzyka.
Na zdjęciu poniżej pierwsza warstwa ochry:
Next layer of light brown:
Kolejna warstwa, tym razem jasny brąz:
Time for reddish brown tone:
Czas na odcień czerwonawy:
Dark brown applied delicately and not too evenly. Don't try to get in every indentation with your darker shades.
Ciemny brąz nanosimy delikatnie i nie za dokładnie. Nie wciskamy pigmentu w każde zagłębienie.
The darkest brown used only to emphasize most protruding areas - those most likely to char:
Najciemniejszy brąz akcentuje tylko najbardziej wystające fragmenty - te, które mogły się najmocniej przypiec.
It's ready for the oven if you want your roast whole. If you'd rather have it sliced, do it now:
I gotowe do pieca, jeśli pieczeń ma być w całości. Jeśli wolicie ją pokroić w plastry, zróbcie to teraz.
Add some texture to the slices. First with a brush:
Dodajemy fakturę plasterkom. Najpierw pędzlem:
Then with a toothpick or a needle:
Potem wykałaczką lub igłą:
That's more or less it. I realize I'm not very detailed but this is how I work. I look at a photo or a real food item, mix colours, look again, correct colours, look again, shape an item, look back, texture, look back, add colour, etc. Uff... all this looking might be quite tiresome so I sometimes need to leave my work for an hour and catch some distance. Then I look again and... Hope you'll find it at least a little helpful.
Pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po wystudzeniu lakierujemy wg własnych upodobań.
I to by było na tyle. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to dokładna instrukcja, ale ja właśnie tak pracuję. Patrzę na zdjęcie lub prawdziwe jedzenie, myślę o kolorach, patrzę ponownie, mieszam kolory, patrzę, poprawiam odcień, patrzę znowu, nadaję kształt, patrzę, nadaję fakturę, patrzę, etc. Uff... od tego patrzenia czasem głupieję i muszę robotę zostawić na godzinkę i złapać dystans. A potem znowu patrzę i... Mam nadzieję, że Wam się na coś te moje wypociny przydadzą :).
Thank you for sharing these tips. It is amazing to see how you transform the lump of clay into meat!
OdpowiedzUsuńAwesome!
Thank you, Isabelle :).
UsuńHi Gosia! I agree with Isabelle! I too, am totally amazed at how you took what looked like a wad of wet tissue paper and transformed it into a dinner for two! You have made it look so easy but I know that the skills that you have at your fingertips are not something that everyone can do, or do well. My version of sliced meat is to take a pink eraser, slice, and serve it up! ( oh yum ) :( You see, I know my own limitations and so I will leave these Exquisite Gourmet Delights, to the Pros, and that is YOU! :D
OdpowiedzUsuńelizabeth
Elizabeth, you're too kind to me. But I guess you're right about one thing; the natural ability to work with colours helps a lot. When I was a little girl my dad showed me how to mix water paints to receive various colours. He's got a really good eye for subtle differences of shades. I remember playing with a basic box of water colours and a white plate as a pallette... It was such fun!
UsuńAnd ereasers are great! I used to turn them into mini cakes.They do vave a wonderful texture.
Lots of hugs xxx
Super, że się z nami dzielisz swoją bezcenną wiedzą :)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie ;). Fajnie, że chcecie to czytać!
UsuńBedankt voor de uitleg,ik ga het zeker uitproberen.
OdpowiedzUsuńgroetjes doortje
My pleasure you like reading it :).
UsuńGosia, muszę przyznać, że na mnie największe wrażenie robi jak nadajesz jedzonku kolor. To jest Fantastyczna Robota!!:) :) Dzięki za instrukcję!
OdpowiedzUsuńUściski
Dzięki, Ewa :D.
UsuńThank you! This is a wonderful way to understand how you make it! And a fine tutorial!
OdpowiedzUsuńHugs
Kikka
I'm so happy you like it, Kikka :).
Usuńufff...así parece sencillo...
OdpowiedzUsuńGracias, Carmen :).
UsuńGood morning Gosia! This is so generous: sharing these pictures and your explanation, thank you so much! I am looking forward to see the new edition of the DHN magazine ;)!
OdpowiedzUsuńHugs, Ilona
Thank you, Ilona :).Your comments are priceless to me. I so admire your work!
UsuńО,Gosia!
OdpowiedzUsuńЯ всегда восхищаюсь Вашими миниатюрами. Настолько реально смотрится! Как будто у Вас есть волшебная палочка! А у вас просто волшебный дар и золотые руки!
Спасибо, что поделились технологией. Я очень хочу попытаться сделать жареное мясо! Хотя не факт, что это будет успешно!!!:):):)
Татьяна
Thank you, Tatiana :).
UsuńHello Gosia,
OdpowiedzUsuńYou make it look effortless and easy! Thank you so much for the instructions, but I doubt most of us could achieve the level of excellence you do.
Big hug,
Giac
fabuloso un trabajo increíble, gracias por el tutorial esta genial.
OdpowiedzUsuńUn abrazo.
Yolanda
Obawiam się, że mimo Twojego opisu nie potrafię zrobić takiego smakowitego kąska.
OdpowiedzUsuńThank you for sharing some of your wonderful work.
OdpowiedzUsuńHugs.
podziwiam Twoje miniatury - są po prostu jak prawdziwe :) chciałabym skorzystać z tego miniprzewodnika, ale to trzeba mieć trochę talentu :)
OdpowiedzUsuńMuchas gracias por poner el proceso, pero hay una parte que es imposible transferir y es la destreza y la intuición. Lo haces genial.
OdpowiedzUsuńOdsłoniłaś rąbka tajemnicy :) Nie wiem czy kiedykolwiek udałoby mi się wykonać TAKĄ pieczeń, ale znów sporo się dowiedziałam. Ta praca nad kolorem... i nad fakturą... super :) Jak dobrze, że pokazałaś kilka zdjęć! :)
OdpowiedzUsuńThanks for sharing! You are very talented. The colours are great, looks very tasty =)
OdpowiedzUsuńHannah
Thanks for sharing! So realistic!!
OdpowiedzUsuńAnna
http://anna-galli.blogspot.it
Thanks for your presentation! Was very appetizing!
OdpowiedzUsuńANDA
Hi Gosia! Thanks for showing how you do it! It actually looks easy but I already failed in painting simple apples, haha! You have got a wonderful talent with sculpting and colors! Hugs, Sandra
OdpowiedzUsuńGosiu, fajnie patrzeć na to, jak powstaje Twoje miniaturowe mięsko, ale co tu dużo mówić, niewielu osobom udaje się, żeby wyglądało jak prawdziwe. Do zrobienia jest przede wszystkim potrzebny talent, tego nauczyć się nie da, dzięki temu Twoje potrawy są po prostu wyjątkowe. Czekam na następne :)
OdpowiedzUsuńGracias por decirnos como has hecho ese perfecto y delicioso asado!!!!!
OdpowiedzUsuńBesos.
Miałam się odchudzać a przez to twoje realistyczne jedzenie już jestem głodna. Piękne i smakowite. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam;))) Jesteś Mega Zdolna ;))
OdpowiedzUsuńdeceptive simplicity of sacrament .. it's magic!)))
OdpowiedzUsuńHi,
OdpowiedzUsuńI just found your link and joined right away. I wanted to ask what you use to make your meats, food, Roast etc... look wet/shiny and freshly cooked as if it just came out of a hot oven. I would also like to know how to make the veins on the Roast if possible. I love this tutorial and would like to try it someday. Thank you for sharing this wonderful tutorial. Leilani