poniedziałek, 16 grudnia 2013

Pierogi.

Hi everyone. Thanks for all the comments on the cake tutorial. So glad you find it clear enough :).
I'm serving "pierogi" today. Are they dumplings in English? We, the Polish, like to think they are our original dish. I'm not sure though. As far as I know pierogi are eaten in various countries. They of course have different names too. I'll be grateful for any info about such dishes in your areas. What do you fill them with? Which are your favourite kind?
The ones in my photos are a miniature of "pierogi" filled with minced meat. They are usually served straight from boiling water with some fried bacon and onion. Some people, me including, prefer them reheated with that golden crispy crust on...

Hej! Dzięki za wszystkie komentarze odnośnie tutorialu. Bardzo się cieszę, że uważacie go za przejrzysty i przydatny.
Dzisiaj zapraszam na pierogi. My Polacy lubimy uznawać je za nasze oryginalne danie. Ale jak to jest z pierogami naprawdę, nie wiem. Jada się je na pewno u naszych sąsiadów, choć pod innymi nazwami. Jeśli macie szerszą wiedzę na temat pierogów, będę wdzięczna za oświecenie. Czym je napełniacie? Jaki rodzaj lubicie najbardziej?
Pierogi z moich zdjęć, to miniatura pierogów z mięsem. Jakie wolicie: prosto z wody ze skwarkami i cebulką, czy odgrzewane i chrupiące?
Zapraszam.













30 komentarzy:

  1. Hello Gosia! Your Pierogis are Mouth Watering! My mother-in-law use to make them regularly, and as there are a lot of Polish people living in Canada, I have had the opportunity to sample some incredibly delicious dumplings right here where I live! I have usually had them filled with mashed potato, and cheddar cheese and served with chopped onion and bacon and sour cream! Yours, in mini, look like they are just waiting for someone to dive right in and take a bite! Yum yum yum!!!!

    elizabeth

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you Elizabeth. The kind of filling you're writing about is very popular where I live. We call them Russian pierogi, but I have no idea why. And we use some quark instead of cheddar cheese. I love them!

      Usuń
  2. Tak realistyczne, ze zrobiłam się głodna - ja poproszę z patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Yay!! To wszystko jest takie realne. Jakby ktoś robił zdjęcia własnej kuchni. Mistrzostwo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. What wonderful dishes and cooking scenes. The dumplings certainly look delicious. I love the photo with the hand in it. Certainly puts the scale into perspective.

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosia, your dishes and cooking scenes are amazingly realistic! I have never eaten dumplings, I am not familiar with them, but I think they look delicious.
    Hugs, Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh, Ilona... you should definitely try them. I'd looove to invite you to my grandma's... She makes the best dumplings ever! And thank you for the compliments.

      Usuń
  6. Niesamowite,jak bardzo jest to realistyczne :) ja poproszę o pierogi ze szpinakeim i czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. es un trabajo impresionante , en España no comemos algo asi , pero tienen muy buena pinta

    besitos y felices fiestas

    Mari

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosia, przyznaj się, zrobiłaś je z prawdziwego ciasta i farszu??

    OdpowiedzUsuń
  9. Awww, your pirogies are mouthwatering. I love Pirogie. Unfortunately one can't find them here in Germany to buy. When I was living in Canada I always bought them at the superstore or even on farmers markets. Strange, don't you think ? We have something called "Maultaschen". It's delicious, too but not quite the same thing. Maybe I should just try to make them myself.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yes, it's strange you can't get them in Germany. We're neighbours! Let me know when you make your dumplings and I'll drop in ;). Or perhaps I'll make some and you'll come :). Thank you for the kind comment.

      Usuń
    2. I'll give you a call when meal is ready! :-)

      Usuń
  10. Mniam! Ooo Magda ma rację! One są z prawdziwego ciasta? ;) Już przez Ciebie od rana myślę o obiedzie! ;)
    Uściski

    OdpowiedzUsuń
  11. Фантастика! Настолько реально и аппетитно!!!! Ах, как вкусны пельмени с жареным луком и беконом!!!
    Вы волшебница!
    Татьяна

    OdpowiedzUsuń
  12. No conozco el plato, ero tiene un buen aspecto.

    OdpowiedzUsuń
  13. OMG O_O
    Odebrało mi mowę jak zobaczyłem twoje pierogi... Są nieziemskie!!
    Wyglądają BARDZO realistycznie i smacznie!

    p.s. Z ciekawości zapytam, czy można gdzieś kupić Twoje miniaturki dla lalek?
    Z chęcią bym zakupił kilka rzeczy, m.in. te cudne pierogi. ^_^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne :). Jeśli jest coś, co Ci się podoba, napisz do mnie tu: kontakt@domekpodkloszem.pl
      Pozdrawiam :).

      Usuń
  14. Your photos are beautiful and your food looks so delicious too!

    OdpowiedzUsuń
  15. Gosiu chciałbym cię zapytać czy była by możliwość zakupu krzesełek gientych w skali 1/6. Czy ty je robisz czy kupujesz ???? Pierogi śliczne.
    Mój email to twardo@g.pl
    PS.
    Ile by one kosztowały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, nie robię ich. Kupiłam kiedyś kilka czarnych sztuk na targach i teraz w miarę potrzeb przemalowuję je sobie. A w skali 1/6 zupełnie nie mam doświadczenia. Pozdrawiam.

      Usuń
  16. My favorite scene and miniatures that you have created so far Gosia! My Baba (grandmother) used to make these from scratch every time that we visited. She would have a freezer full of them. She made them with potato and cheese as the filling and served them with garlic infused cream with a little fried onion on top. They were a favorite of the entire family. I may have to put in a custom order from you...

    Happy Holidays.

    Jennifer

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh, I'm so happy, Jennifer. You know I love your photos so the compliment from you is heaven! Thank you :). I also make them from scratch sometimes but my husband's grandma is much better at this. Her dumplings are wonderful.

      Usuń
  17. Piękne, na pewno bardzo smaczne, realistyczne, cudeńka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. I have never had dumplings but I want some!!! I also want to shrink and move in your house O.K. ?
    :-)
    Veronique

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Veronique, I'm waiting for you in my mini kitchen with a bowl full of hot dumplings. Come quickly ;).

      Usuń
  19. Śliczne pierogi! :) Podobną scenkę robiłam przez ostatni tydzień, będzie prezentem "od aniołka" dla najbliższych i żałuję, że jeszcze nie mogę go pokazać :)
    Twoje pierożki wyglądają świetnie, są tak realistyczne!

    OdpowiedzUsuń
  20. Oj smakowite, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziękuję Wam bardzo. Fajnie byłoby kiedyś urządzić sobie ucztę pierogową, niekoniecznie z Fimo. Zdaje się, że wszyscy lubią :).
    Thank you! I'd love to meet you all for a big dumpling feast. Not necesserily made from Fimo. Would be fun!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...